Nu Live

Welkom In Het FeestCafe Een lekker gezellig feest met heerlijke muziek

Home
  • Home
  • Actueel Nieuws
  • Auto rijdt in op demonstranten tijdens extreem-rechtse mars in Charlottesville Original Source

Auto rijdt in op demonstranten tijdens extreem-rechtse mars in Charlottesville Original Source

11 augustus 2017 Actueel Nieuws


Verschillende Amerikaanse media spreken over meerdere gewonden. Het is nog onduidelijk of de auto opzettelijk inreed op de groep, die bestond uit enkele honderden mensen die in een stoet door de straten van Charlottesville liepen.

Op beelden is te zien dat het voertuig meerdere mensen schept en daarna snel achteruit wegrijdt. In de straat was op dat moment een tegendemonstratie aan de gang, meldt persbureau AP. De betogers wilden een tegengeluid laten horen tegen de honderden mensen die zijn samengekomen om de zogenaamde ‘Unite the Right’-bijeenkomst bij te wonen. Het zijn nationalisten, aanhangers van het zogeheten ‘alt-right’ en neonazi’s.

Vrijdagavond vond hun eerste protestmars plaats in Charlottesville. De demonstranten riepen leuzen als “Joden zullen ons niet vervangen”. Het kwam tot een vechtpartij met tegenstanders, die ook in groten getale naar Charlottesville zijn afgereisd.

Ook zaterdag liep de spanning loopt hoog op rondom de verzamelde extreem-rechtse groeperingen.

Geweld

Zaterdag heeft de gemeenteraad de bijeenkomst voor aanvang van de tweede mars “onwettig” verklaard. De politie is massaal aanwezig in de stad en probeert de twee groepen uit elkaar te houden, maar opnieuw zijn er vechtpartijen uitgebroken. Er zou met traangas gespoten zijn, aldus een verslaggever van het lokale Indy Star.

President Donald Trump sprak zich zaterdag op Twitter in het algemeen uit tegen haat en geweld. “We moeten allemaal verenigd zijn en alles waar haat voor staat veroordelen. Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika”, schreef hij op Twitter. Zijn vrouw Melania was hem voor. “Ons land juicht de vrijheid van meningsuiting toe, maar laten we communiceren zonder haat in onze harten. Van geweld komt niets goeds”, twitterde ze ongeveer drie kwartier eerder.

Our country encourages freedom of speech, but let’s communicate w/o hate in our hearts. No good comes from violence. #Charlottesville

Avatar
FLOTUS
Auteur
FLOTUS
Moment van plaatsen
16:36 – 12 augustus 2017

Standbeeld

Aanleiding van de demonstatie is het voornemen om het standbeeld van een generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog te verwijderen. Robert Lee was ruim 150 jaar geleden de bevelhebber van het leger van de zuidelijke staten. Dat leger streed voor meer zelfbestuur en het behoud van slavernij. Voor de tegenstanders van het standbeeld is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën.

Het standbeeld staat in Emancipate Park, dat vroeger de naam Lee Park droeg. Die naam is dus al aangepast, zoals de laatste jaren in het zuiden van de Verenigde Staten meerdere eerbetonen aan de Confederatie zijn verdwenen.

Dit is het tweede weekend van protesten door extreem-rechtse groeperingen in Charlottesville in één maand tijd. Begin juli reisden ook aanhangers van de Ku Klux Klan naar de stad af, om hun ongenoegen te uiten over dezelfde kwestie.

Demonstranten lopen langs het beeld van generaal Robert Lee, die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog leiding gaf aan het leger van de Confederatie, de zuidelijke staten. Aanhangers van ‘Unite the Right’ willen dat het beeld blijft staan. © AFP

Leden van verschillende ‘alt-right’-groepen, neo-nazi’s en extreem-rechtse bewegingen zijn naar Charlottesville gekomen om te protesteren. © AFP

Tussen de verschillende groepen demonstranten zijn gevechten uitgebroken. De stad heeft de noodtoestand uitgeroepen, om beter te kunnen ingrijpen. © AFP

Ook tegendemonstranten zijn op de ‘Unite the Right’-bijeenkomst afgekomen. © AFP

De aanhangers van extreem-rechtse en ‘alt-right’-bewegingen aan de ene kant, en tegendemonstranten aan de andere, hebben ‘gevechtslinies’ gevormd bij het Emancipation Park in Charlottesville. © AFP

Tegendemonstranten in Charlottesville. © AFP

Door: NU.nl

Share