Nu Live

Welkom In Het FeestCafe Een lekker gezellig feest met heerlijke muziek

Home
  • Home
  • Actueel Nieuws
  • Zuid-Amerikaans handelsblok is tegen militair ingrijpen in Venezuela Original Source

Zuid-Amerikaans handelsblok is tegen militair ingrijpen in Venezuela Original Source

11 augustus 2017 Actueel Nieuws


De verklaring volgt op dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei vrijdag: “Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder militair ingrijpen, mocht dat nodig zijn.”

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een diepe economische en politieke crisis. President Nicolás Maduro probeert de problemen onder meer te bezweren door het instellen van een nieuwe grondwetgevende vergadering, die wordt gedomineerd door zijn socialistische partijgenoten. Die raad heeft zichzelf al “superieur” verklaard over alle andere overheidsdiensten. Daardoor is het parlement, waarin de oppositie de meerderheid heeft, nog verder buitenspel gezet dan het al stond.

Internationale politiek

Sinds april gaan mensen massaal de straat op om te protesteren tegen Maduro’s beleid. Zij eisen dat de president aftreedt. De protesten worden hardhandig neergeslagen: er zijn tot nu toe meer dan 120 mensen omgekomen.

In de internationale politiek klinkt kritiek op Maduro en zijn reactie op de demonstraties. De buurlanden hebben al laten weten de nieuwe grondwettelijke raad niet te erkennen. Het economische samenwerkingsverband Mercosur had Venezuela eerder al geschorst als lid. De overgebleven lidstaten eisen herstel van de democratie en vrijlating van politieke gevangenen.