Blog

Jhavali – Be Still

today28 februari 2023 9

Achtergrond
share close

(spreek uit Ja-VA-lee) deze opkomende arrangeur/componist, zangeres en producer mixer/engineer van haar eigen jazz & r&b muziek. Geboren en getogen in Sacramento, Californië, zingt Jhavali al sinds zijn vijfde. Op 11-jarige leeftijd ontwikkelde ze een liefde voor het schrijven van muziek. Jhavali komt uit een muzikale familie en maakte kennis met r&b en jazz door haar moeder, vader en ooms. Haar eerste instrument was in haar band van groep 6, de klarinet. Daar leerde ze muziek lezen, onderwezen door haar muziekleraar die toevallig mevrouw Keys heette.

Ze had ook een sterke interesse in het bespelen van drums en stapte over van klarinet naar het leren over drums in de 6e klas, te beginnen met de snaredrum. Tegelijkertijd ontwikkelde Jhavali een sterke interesse in het componeren van liedjes met haar keyboard. Ze had een muziekboek van een plaatselijke muziekwinkel en in dat boek zou ze haar passie vinden. Ze koos een nummer om te spelen met behulp van haar Casio-toetsenbord Frank Sinatra’s “All Of Me”. Ze herschreef en mengde het nummer opnieuw tot een popgenre met behulp van haar keyboard en schrijft sindsdien muziek.

Op 14-jarige leeftijd transformeerde Jhavali de familiekamer in een geïmproviseerde opnamestudio. Elk weekend gebruikt ze de stereoapparatuur van haar moeder om haar eigen tracks te maken. Ze gebruikte een analoge stereo met een cassettedeck en een paar boomboxen en gebruikte deze om haar eigen instrumentale loops op te nemen en te maken. Moeder heeft nooit begrepen hoe ze het deed!

Jhavali is muzikaal sterk beïnvloed door jazz en r&b GREATS zoals Angela Bofill, Anita Baker, The Whispers, The Manhattans wijlen James Ingram, Gregory Hines, Michael Jackson, Michael McDonald, Cameo, Chaka Khan, Dianne Reeves, Lionel Richie, Sheila E., Prince, wijlen Kashif, Teena Marie, Mary J. Blige, David Sanborn, Kenny G., Jeff Lober, Paul Hardcastle, Patrice Rushen, FattBurger, Najee, Tom Browne, Alex Bugnon, Bob Baldwin, Bob James, Boney James, Roy Ayers, George Benson, Herbie Hancock, Stanley Clarke, Stevie Wonder, wijlen Grover Washington, George Howard, George Duke en nog veel meer.

Afgezien van schoolbands, koren, talentenjachten en haar eigen persoonlijke bezigheden buiten school, volgde ze geen aanvullende muziekopleiding voor haar gaven. Jhavali heeft een gave en brengt rauw en natuurlijk talent met zich mee. Jhavali blijft werken aan het perfectioneren van haar muziekproductie in combinatie met zang/songwriting en componeren.

In 2019 werkte Jhavali samen met de bekroonde pianist/componist en producer Bob Baldwin aan haar debuutsingle, getiteld “Ooh-Woh-Ooh Woh”. Bob Baldwin produceerde de track. Haar single bleef in de top 100 op Smooth Jazz Global. Sindsdien heeft ze meer dan acht projecten in haar eentje voltooid, en haar zesde project was haar eerste zelfgeproduceerde album getiteld “Let’s Talk About It”! met Grammy-genomineerde bassist David Dyson op drie nummers.

Ga met jhavali mee op haar muzikale reis en kijk uit naar nieuwe muziek en, als God het wil, toekomstige optredens van deze indie-artiest.

 

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%