Blog

Anne-Tjerk Mante – Het meisje in het Mauritshuis

today5 mei 2023 7

Achtergrond
share close
Muziekbiografie Anne-Tjerk Mante Anne-Tjerk Mante is singer/songwriter, die live vaak zijn liedjes brengt in de vorm van muziektheater. Hij treedt solo op, of als duo met muziekmaat Micha Götz. In het verleden speelde hij ook met een begeleidingsband, VierMatenVooraf, met wie hij het album ‘Liedjes Van Eigen Boezem’ uitbracht in 2017. Het album en de vijf singles die daarop volgden zijn uitgebracht bij het onafhankelijke label Molten Cheese Records. Zanger, filosoof en schrijver Cor Gout schreef in zijn recensie over het album onder meer: “De teksten van Anne-Tjerk passen in een literair kader. [ … ] Songteksten sluiten aan bij muziek, moeten de muzikaliteit van ritme en klank al in zich hebben voordat de liedjes gecomponeerd zijn, en moeten bij beluistering direct aanspreken. De liedjes van Anne-Tjerk Mante beantwoorden aan deze eisen.” De hele recensie lees je hier. Optredens van Anne-Tjerk vallen o- door de energie en passie die hij meebrengt. Hij neemt het publiek mee in het lied dat hij zingt of het verhaal dat hij vertelt. Een klein liedje, een intiem moment; een extravert lied – de zaal doet mee. Reacties uit het publiek: ‘Helemaal betoverd’; ‘Zat het hele optreden op het puntje van mijn stoel’. Meer reacties lees je hier. Anne-Tjerk was in 2021 finalist van het Haags Songfestival met het lied ‘Dit is mijn Den Haag’. De liedjes zijn Nederlandstalig en zowel naar tekst als muziek heel gevarieerd. Denk aan genres als singer/songwriter, poprock, folk, alternatief en spoken word, tot tegen kleinkunst aan Inspiratiebronnen voor de liedjes zijn onder meer Boudewijn de Groot, De Dijk, Ramses Shaffy, Jacques Brel, The Scene. Bij de uitgebrachte liedjes verschilt de bemensing en de wijze waarop een liedje tot stand is gekomen. Live is het meestal: Anne-Tjerk Mante – zang, akoestische gitaar; Micha Götz – toetsen, gitaar, achtergrondzang, overige begeleiding Discografie
  • Liedjes van Eigen Boezem (album, 2017)
  • Ruis (single 2019)
  • Duizend Dingen (single 2020)
  • Dansen op de zin van het bestaan (single 2020)
  • Dit is mijn Den Haag (single 2021)
  • Het meisje in het Mauritshuis (single, 2023) Voor dit laatste liedje heeft Anne-Tjerk voor het eerst gebruik gemaakt van de tekst van iemand anders, te weten het sonnet met dezelfde titel van de in 2016 overleden Haagse dichter Daan de Ligt.

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%