Blog

today29 september 2023 5

Achtergrond
share close

Ik denk nog vaak aan Fanny, zingend bij mij in de auto. Ze raakte mij altijd al met haar prachtige nachtegaal-stem en dat doet ze nu nog steeds. Zo fijn dat ze haar hart volgt!– Rick van der Ploeg

Al vanaf haar vierde een podiumdier

Al meer dan veertig jaar staat Fanny op het podium. Op haar vierde stond ze voor 300 mensen ‘Faria, faria’ te zingen tijdens een bruiloft in haar geboortedorp in de Achterhoek. Ze wist meteen ‘Dit is mijn plek’. Op haar vijfde leerde ze van haar oudere broer piano spelen. Al snel zong en speelde zij (zichzelf begeleidend) regelmatig voor bezoek en op familiefeestjes. En hoewel ze ook uitstapjes heeft gemaakt naar de gitaar en basgitaar, zijn zingen en piano spelen al die jaren haar grote muzikale liefdes gebleven.

Op haar 14de stond Fanny tijdens een schoolfeest voor een bomvolle zaal ‘Time after time’ te zingen. Daarna brandde het los: zingen in en optreden met een band, op feestjes, een enkele keer op een uitvaart. En begeleid door een vriendin op piano vormden zij als 15-jarigen een succesvol muziekduo waarmee ze avondvullende muziek verzorgden in restaurants. In haar studententijd formeerde ze haar band Persuasion, waarmee ze bekende jazznummers zong, voorzien van haar eigen Nederlandse teksten.

Met mijn liedjes wil ik mensen raken en hun leven een beetje mooier maken.

Van zangeres naar singer-songwriter

Na verloop van tijd begon Fanny haar eigen liedjes te schrijven. Daarbij laat ze zich inspireren door Nederlandse artiesten als Wende, Ellen ten Damme, Lucky Fonz, Claudia de Breij en Henny Vrienten en internationale artiesten als Carole King, Cole Porter en Lady Gaga. Maar vooral laat ze zich verrassen door de liedjes en teksten die in haar opkomen. En altijd schrijft ze haar liedjes in het Nederlands.

Zingende woordvoerder vertelt nu haar eigen verhaal

Fanny heeft het zingen en maken van muziek jarenlang gecombineerd met het werken als woordvoerder en communicatiestrateeg, onder meer van toenmalig staatssecretaris voor cultuur, Rick van der Ploeg. Maar ook daar zong zij regelmatig. Op zijn verzoek zong ze regelmatig zijn lievelingsliedje Summertime onderweg in de auto of spontaan op allerlei andere plekken bijvoorbeeld middenin het Centraal Museum in Utrecht. Rick van der Ploeg zegt daarover: ‘Ik denk nog vaak aan Fanny, zingend bij mij in de auto. Ze raakte mij altijd al met haar prachtige nachtegaal-stem en dat doet ze nu nog steeds. Zo fijn dat ze haar hart volgt!

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%