Blog

J.R. Wilbur – Whatever Tomorrow Brings

today29 maart 2024

Achtergrond
share close

J.R. Wilbur werd geboren in Lowell Massachusetts, het huis van Jack Kerouac en Bette Davis, in 1949. Zijn jeugd en vroege leven waren uitdagend vanwege een invaliderende werkgerelateerde blessure, opgelopen door zijn vader in de fabriek waar hij werkte, toen J.R. was zeven jaar oud. Dit resulteerde in een ernstig tekort aan financiële activa, die de familie nodig had. J.R.’s familie leefde de komende zeven jaar van verzekeringscheques, totdat zijn ouders scheidden toen hij veertien was. Het was rond deze tijd dat J.R. de Beatles voor het eerst zag tijdens de Ed Sullivan-show. Zoals velen van zijn leeftijd zei hij tegen zichzelf: “Dat wil ik doen”! Hij en zijn beste vriend kochten gitaren en begonnen kort daarna een band. De band speelde dansen op de middelbare school en battles-of-bands enz., maar bereikte nooit echte bekendheid.

Na een periode in het leger probeerde JR opnieuw bands te vormen, maar ontdekte dat de muziekscene in die tijd aanzienlijk was veranderd sinds zijn intrede in het leger. Hij was tegen die tijd ook een getrouwde man geworden. Hij was begin twintig begonnen met het schrijven van liedjes, maar had niet het geld dat nodig was om ze op te nemen, omdat het destijds nodig was om naar een professionele opnamestudio te gaan. Hij was eenendertig voordat hij ooit professionele demo’s in een professionele opnamestudio kon betalen. Hij deed mee aan songfestivals en stuurde demo’s naar platenmaatschappijen, zoals velen in die tijd deden, maar heeft tot nu toe geen erkenning gekregen. Uiteindelijk nam hij twee cd’s op die niet verkocht werden wegens gebrek aan promotie, wat nooit het vakgebied van J.R. was.

J.R. ging aan de slag als recreatief therapeut in een plaatselijk ziekenhuis, waar hij gitaar speelde voor patiënten van alle leeftijden en achtergronden. Hij schakelde ook zijn beste vriend, uit de eerste vroege band, in om als vrijwilliger te werken, en zij bleven de komende vijftien jaar gratis shows geven aan de patiënten. Dit was misschien wel het meest lonende werk uit zijn muzikale carrière. J.R. ging in 2010 met pensioen uit het ziekenhuis. Nadat hij in 2003 en opnieuw in 2016 kanker had overleefd, besloot hij een vinylalbum op te nemen, getiteld Mood Swings, dit keer met een beroep op de vocale talenten van vier vrouwelijke leadzangers genaamd Sharon DiFronzo, Mara Bettencourt, Robin Hardy-Groce en Karen Ranieri. De nummers variëren sterk qua genre en doen denken aan zangeressen uit de jaren 60, 70 en 80. De genres omvatten Country Novelty, Country en Jazzy ballads, Rock, Pop, R&B en Blues. Het album is momenteel alleen verkrijgbaar in vinylformaat, maar een cd en/of digitale downloads worden overwogen als er voldoende belangstelling is om dit te rechtvaardigen. Je kunt de liedjes horen op
https://www.reverbnation.com/jrwilbur indien geïnteresseerd of nieuwsgierig.

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%