Blog

Pieter Bon – Te winnen tijd

today19 april 2024 10

Achtergrond
share close

Pieter Bon begint zijn muzikale carrière in 1977 met Erik Schmidt. Samen vormen zij The BonSchmidt en winnen in 1979 de talentenshow in Paradiso, Amsterdam. Ze mogen zich Paradiso Superstar noemen. Van 1980 -1982 is Pieter zanger van de studentenband ICU. Daarna zingt hij 13 jaar (tot 1995) en zes albums bij de Tilburgse band MAM (met Tom America). In 1982 wordt MAM tweede bij de Grote Prijs van Nederland en hebben ze in 1989 een hitje met Ongelofelijk. Najaar 1990 nemen de Nits het lied De Rode Vaas op met Henk Hofstede en Pieter op zang. ‘Pieter, Pieter kijk eens door het glas’. De track staat op de maxi single Long Forgotten Story en verschijnt in 1996 op het album Quest van de Nits.

Na de single Zou Dat Moeten? (1998) onder de naam Volop Violen, brengt Pieter in september 1999 zijn eerste soloalbum Tijd Om Op Te Staan uit. Het album wordt geproduceerd door Rick de Leeuw net als zijn tweede album (met dichtbundel) Alles Moet Anders (2003).

Eind april 2006 verschijnt Pieter Bons dichtbundel Dit Lijf Weet Van Niets, gevolgd door de bundel De Betekenis Van Ja/What Yes Means (2008).

Pieter Bon is de oprichter van Fontys Academy for Creative Industries waar hij van september 2010 tot september 2017 directeur van is. Hij neemt onder meer het initiatief voor de IEMES (International Event, Music & Entertainment Studies) opleidingen.

Zijn derde album Iedereen Klopt (2011) is een samenwerking met gitarist, componist en producer John Nuyten, eveneens afkomstig uit MAM. Op het album worden ze bijgestaan door de jazzmuzikanten Eric van der Westen (contrabas) en Jan Wirken (drums). Het lied Huis Waar Niemand Woont wordt een radiohit op Radio 1 in Vlaanderen. In 2012 neemt Pieter Bon een duet van het lied Lang Ooit op met de Vlaamse troubadour Jan De Wilde. Van de opnames wordt een minidocu gemaakt. Jazz-zangeres Josee Koning neemt in 2012 het lied Elektronisch Orgel in het Portugees op: Orgao Eletronico. Huis Waar Niemand Woont wordt in het Vietnamees opgenomen (2012) door Thuy Trang, finaliste van Vietnam Idols. De originele versies van de liedjes staan op het album ‘Iedereen Klopt’.

Pieter Bon reist door de jaren heen door Azië, de Verenigde Staten en Afrika en verwerkt zijn indrukken in liedteksten die hij per iPhone naar John Nuyten verstuurt. In de zomer en herfst van 2013 neemt het duo met die teksten in de WedgeView Studio het album International Drive op. Het album verschijnt op 6 december 2013. In 2014 maakt het producers collectief Wolkuhkrabbers  in samenwerking met rapper Apex Aurilliuz een remix van het nummer In Doeken. TV-maker Han Peekel maakt er de videoclip bij. Eind 2015 verschijnt het door Wout de Kruif geremasterde eerste MAM-album uit 1983, geproduceerd door Henny Vrienten. Begin 2017 neemt Pieter met producer Valentijn de Bakker de EDM-track Kijk Het Beest In De Bek op.

Met producer, bassist, gitarist en componist  Jan Bijlsma (Vengeance/The Last Element) werkt Pieter een jaar lang aan het album De Stad Vermoedt Iets onder meer geïnspireerd door zijn regelmatige verblijf in New York. Het album verschijnt, ook op vinyl, op 8 december 2017.

De clips van De Stad Vermoedt Iets en Dadida Danst worden in New York opgenomen.

Pieter Bon werkt voorjaar 2018 mee aan The Record Man, een internationaal album van muzikanten die een eerbetoon brengen aan de overleden Ron Kane, een maniakale platenverzamelaar uit Los Angeles. Het album wordt geproduceerd door de New Yorkse muzikant, dichter en producer Bob Gaulke. The Record Man wordt op 27 augustus 2018 live uitgevoerd in Paradiso, Amsterdam. 

Gedurende zijn verblijf in Nederland voor de The Record Man optredens, zomer 2018, stelt Bob Gaulke voor om met Fay Lovsky, Marcos Kuzka Cunha en Pieter Bon een aantal improvisaties op te nemen in de studio van Fay. Vanuit die samenwerking ontstaat het idee om met Bob Gaulke als producer en Marcos Kuzka Cunha als arrangeur het nieuwe album van Pieter Bon op te nemen.

November 2018 neemt Pieter Bon een remake op van De Kracht van Zacht (van De Stad Vermoedt Iets, 2017) met de Brabantse zanger André van den Boogaart. 

In het kader van de digitale uitgave van Hobbel, het vierde MAM-album uit 1989, maken Tom America en Pieter Bon in oktober 2019 een remake van het lied De Auto van IJzer.

Voorjaar 2020 verschijnt bij Universal een geremasterde uitgave van GROND, het tweede MAM album. Daarmee staan alle 6 MAM albums op Spotify.

Vooruitlopend op het nieuwe album van Pieter Bon verschijnt op 6 september 2019 de single en clip Poespas. Daar wordt voorjaar 2020 een hardstyle remix van gemaakt door Schuur Van De Buurt.

Tijdens de eerste golf van de corona crisis in Nederland verschijnt op 8 april 2020 een tweede track en clip (tevens het titelnummer) van het nieuwe album: De Verzetting van het Even

In september 2020 komt het boek ‘Avonturiers van de Nederpop – Veertig jaar eigenzinnige Nederlandse popmuziek’ uit van journalist en schrijver Edwin Hofman. Pieter Bon staat als één van de 18 avonturiers met een uitgebreid interview in deze uitgave.

Het album De Verzetting van het Even verschijnt op 27 november 2020 voorafgegaan door de clip van Meute.

Januari 2021, het begin van een nieuw coronajaar, verschijnt de vierde videoclip van het album De Verzetting van het Even: Misschien 

Inmiddels verzamelt Pieter uniek MAM materiaal uit de periode 1982-1984. Uiteindelijk verschijnt op 15 maart 2022 het album MAM Rariteiten 1982-1984, een selectie van live optredens, demo’s, gespreksopnames (Berlijn 1982), nooit eerder uitgebrachte nummers en zeldzame singles waaronder Wat Een Klasse van Ton Lebbink met MAM als begeleidingsband. Verder ondermeer een live opname van dichter Kees van Kalmthout (ooit ook manager van MAM) met het gedicht Hüttenstrasse met als begeleiders MAM en Ton Lebbink. Het rariteiten album wordt geluidstechnisch bewerkt en gemastered door sound engineer Wout de Kruif.

De Tilburgse stadshoogleraar Ton Wilthagen (Tilburg University) vraagt medio 2022 aan Pieter Bon een lied te schrijven over de krapte op de arbeidsmarkt. Met arrangeur Ron Antens werkt hij aan het lied Krapte Snapte dat op 22 augustus 2022 wordt opgenomen in de Artichoque studio in Tilburg. Het is voor het eerst in 35 jaar dat Pieter Bon in de studio weer samenwerkt met Antoine Kroes (gitarist in MAM 1981-1987). Andere muzikanten zijn Joost van Haaren (Krezip) (bas), Dani van Gaalen (The Jacks) (drums), Koen Smits (o.a. Mudita)(trompet), Ron Antens (trombone en toetsen), Maik van der Goes (saxofoon) en Esmah Lahlah, Maarten van Asten en Ton Wilthagen (achtergrond zang). Op 31 augustus 2022 verschijnt onder de bandnaam WonderWerk de single en videoclip (door Ron Schuurkes) van Krapte Snapte.

Pieter Bon neemt ter gelegenheid van de 75-ste verjaardag van vriend en TV maker Han Peekel het lied Illusie op dat Han op 15-jarige leeftijd schreef. De video van de opname wordt op 6 oktober 2022 tijdens het verjaardagsfeest van Han in Theater Blaricum vertoont. Illusie verschijnt de volgende dag als single op Spotify met daarbij de video op YouTube. Uiteindelijk wordt Illusie genomineerd door 3voor12/Tilburg als song van het jaar 2022. Han maakt dat niet meer mee. Hij overlijdt op 13 december 2022 in Sanur op Bali. Als eerbetoon aan Han eindigt de podcast Han Peekel: Legendarisch Televisiemaker, Artiest en Ondernemer van Kitty Koelemeijer met Illusie in de uitvoering van Pieter Bon.

Met producer Hans Timmermans (aka Budha Building) en multi instrumentalist Leon van Egmond werkt Pieter aan de single Mooie Boom die op 2 februari 2023 verschijnt. Mooie Boom is een ode aan bomen in de stad. Ze leveren een strijd op leven en dood om te mogen blijven staan. De video is wederom gemaakt door Ron Schuurkes en verschijnt op 8 februari 2023.

Universal brengt op 10 maart 2023 het eerste MAM-album Sammie America’s MAM uit 1983 opnieuw uit. Het album, destijds geproduceerd door Henny Vrienten en nu nog een keer ge-remastered (2023) door Wout de Kruif, bevat de nooit eerder op album verschenen track Die Verblindende Duidelijkheid. De heruitgave markeert het 40-jarige jubileum van Pieter Bon als recording artist (1983-2023).

MAM duikt af en toe nog steeds op. Vrijdag 16 juni 2023 verschijnt het dubbel vinyl album ‘De Toekomst Laat Me Koud – De Nieuwe Nederlandse Golf 1980-1985’, een release van Excelsior Recordings. Het openingsnummer is ‘Wat Is Dit’ (remastered 2023) van MAM. Extra bijzonder  is het feit dat op dit album ook dichter en voormalig MAM manager Kees van Kalmthout (R.I.P., 1991) te horen is met het nummer ‘Uitverkocht’.

Op vrijdag 16 juni 2023 verschijnt ook de nieuwe single ‘Rollende Koffer’, een duet van Pieter Bon met Jacques Mees, dé Nederlandse vertolker van het Bob Dylan repertoire. Producer is ex-MAM gitarist Antoine Kroes. Op contrabas Rick Henkelman, de vader van de inmiddels beroemde zangeres Fleur. Het lied wordt opgenomen in de Triple Moon studio van Martijn Kerkhofs, waar ooit onder andere Vader Abraham het lied ’t Kleine Café Aan De Haven’ opnam. De video van Rollende Koffer, gemaakt door Ron Schuurkes, verschijnt op maandag 19 juni 2023.

Ondertussen werkt Bon aan zijn nieuwe album De Verijdeling van Vaart (werktitel) dat in 2025 staat gepland om te verschijnen. Op 5 april 2024 komt de eerste single uit: Te Winnen Tijd (productie Antoine Kroes)

Op 8 april 2024 neemt Pieter met de Braziliaanse pianist Candida Borges twee tracks op (Man & Paard en Draden) bij Dock Zuid in het kader van het wereldwijde project Transeuntis Mundi. Productie is in handen van Antoine Kroes.

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%