Blog

Gav King – Skeletons

today24 mei 2024 4

Achtergrond
share close

Het oude punk-adagium was om snel te leven, jong te sterven en een mooi lijk te hebben – en terwijl Gavin King de eerste zijn best deed, raakte hij op een zijspoor en sloeg de volgende stap over.
Nu, bijna vijftig jaar nadat hij eind jaren zeventig fel brandde in de ontluikende punkscene van Bristol aan het eind van de jaren zeventig, merkt hij dat hij een late golf van creativiteit ervaart.
Met Private Dicks, de band die Gavin voor het eerst in de schijnwerpers zette, nadat hij net een live-album had uitgebracht, en terwijl hij wacht tot zijn bandleden eindelijk klaar zijn met wat het tweede album van de Bristol-legendes zal worden, heeft hij zijn aandacht gericht op zijn eerste album. , volwaardige, solo-inspanning.
Met de hulp van Dicks’ gitarist en levenslange vriend Paul Guiver en voormalig Tears For Fears en Robbie Williams sideman Neil Taylor, bestaat Skeletons uit acht nummers (tien als je de cd krijgt) vol duistere, pakkende, postpunk-angst, het werk van een man die nog eens naar zijn leven en de toestand van de wereld heeft gekeken en een paar gedachten had….
‘Het is duidelijk dat alles wat nu wordt vrijgegeven, wordt bekeken door het prisma van de pandemie’, blikt Gavin terug vanuit zijn appartement in Bristol.
“En in veel opzichten is dit niet anders. Net als iedereen ben ik al tijden binnenshuis, maar toen ik Netflix eenmaal had uitgespeeld en klaar was met ruzie maken met de kat, begon ik te kijken naar de toestand van de wereld van vandaag.
“En toen ik daarmee begon, keek ik terug op mijn eigen leven. En voordat je het weet, staan er een heleboel nummers op mijn harde schijf….”
Toen de nummers eenmaal vorm begonnen te krijgen, schakelde Gavin oude vrienden Guiver en Taylor in om de details en de finishing touch toe te voegen, waarbij Taylor de productietaken op zich nam.
Het resultaat is iets waar zelfs de doorgaans zelfspot-koning blij mee is.
“De productie van Neil is gewoon fantastisch”, geeft Gavin toe. “Hij heeft diepte aan deze nummers toegevoegd en ze in richtingen gebracht die ik echt niet had verwacht, maar het werkt echt.
“Ik zou bijna zo ver gaan om te zeggen dat ik trots ben op dit record.”
Voor een man die bekend staat om het bagatelliseren van veel van zijn prestaties door de jaren heen, is dit nogal een statement.
Door de ziedende zang te combineren met meeslepende, majestueuze arrangementen, is Skeletons een donkere, volwassen plaat bezaaid met de aanstekelijke refreinen die Private Dicks – en later Distant Cousins – tot de bands maakten die ze destijds waren.
Dit keer met een extra soulvolle laag.
Gavin grinnikt.
“Denk dat aan de ouderdom….
“Ik ben niet zo jong als ik was, wat schokkend is, dat weet ik, en ik heb een beetje geleefd, dus mijn stem is niet zo comfortabel om het hogere register te raken waarin het jongetje waarin ik zong. Maar door alles een beetje te laten vallen, en door de stem dieper te nemen, konden we als het ware nieuwe poelen vinden om in te peddelen. Nieuwe speeltuinen om in te spelen. Het was erg leuk om deze plaat te maken, en dat zeg ik niet vaak.”
Het is eerlijk om te zeggen dat het maken van skeletten niet iets was dat Gavin zichzelf zag doen, zelfs niet een paar jaar geleden, maar het leven heeft een grappige manier om je te brengen waar je hoort te zijn.
Nadat hij halverwege de jaren negentig een stap terug deed uit de muziekwereld, kruiste hij het pad van een band genaamd River Street. Die toevallig op zoek was naar een zanger. Dus opnieuw werd Gavin terug naar het podium gesleept.
Een paar jaar later, en een paar solo-dabblings die nooit echt bedoeld waren voor publieke vertoning, en we ontdekken dat Private Dicks een soort heropleving beleeft – in Europa en Japan. Wat ertoe leidt dat vier oude vrienden elkaar ontmoeten voor een drankje of twee…
‘We dachten allemaal dat de Dicks dood waren, weet je? We hadden ons moment gehad, we waren allemaal met andere dingen bezig.
“Maar dan beginnen we berichten te krijgen van mensen in Japan die ons vanuit het niets hebben ontdekt. Plots krijgt deze analoge punkband een nieuw leven in het digitale tijdperk, en we spelen shows in Berlijn, we worden geboekt voor festivals – en dat is allemaal te danken aan fans van de band.
“Het internet is een oorzaak van veel problemen in de wereld, maar het kan soms een handig kleinigheidje zijn…”
Live At The Wild Heart kwam uit in 2022 en diehard fans waren verheugd vier nieuwe nummers aan te treffen – waaronder de single Exile In Neverland – getagd als bonustracks.
Dezelfde tracks zijn bestemd voor het mythische, tweede Dicks-album, dat al een tijdje bij “we’re works on it” leeft.
“We zijn…. Eerlijk…,” mompelt Gavin.
“En we werken aan een arrangement van een van de Skeleton-nummers, dus het zal interessant zijn om te zien wat we daarmee doen.
“Maar terwijl ik wachtte tot de jongens hun schema’s hadden geregeld, in plaats van alleen maar geïrriteerd en gefrustreerd te raken, besloot ik deze keer productief te zijn. En ik ben erg blij met de resultaten!”

Het titelnummer van het album, Skeletons, kan nu worden gestreamd op https://soundcloud.com/kk-coyote/skeletons-ds-master-01-wav.

Neem voor een voorbeeldexemplaar van het album of voor interviewverzoeken contact op met Gavin via Gak10152@gmail.com.

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%