Blog

d’Z – FREEDOM ft. Sandra St. Victor

today7 juni 2024

Achtergrond
share close

Geboren in een conservatief gezin in Rotterdam, de toegangspoort tot Europa, veranderde het leven van de Nederlandse drummer en componist Hans-Peter de Zeeuw, ook bekend als d’Z, op negenjarige leeftijd toen hij zijn eerste drumles kreeg. Hij ging achter de drumkit zitten, het gevoel van de drumsticks was comfortabel alsof ze hadden gewacht op dit moment om elkaar te ontmoeten. Hij wist dat hij voorbestemd was om drummer te worden. Op 19-jarige leeftijd volgde d’Z les aan het grootste conservatorium voor pop, jazz en wereldmuziek in Europa, waar hij les kreeg van vooraanstaande muzikanten uit Nederland. Hij floreerde terwijl hij de rijkdom van de verschillende stijlen en genres van muziek ontdekte. Het duurde niet lang voordat d’Z een gewilde drummer was die bekendstond om zijn inherente gevoel voor groove en zijn vermogen om medemuzikanten te laten schitteren. Met zijn carrière als professioneel drummer in volle gang, ging d’Z zijn eigen muziek componeren. Hij gaf een stem aan de melodieën die hem vulden en vond inspiratie bij Incognito, Steely Dan, The Brand New Heavies, Tower of Power en Gino Vannelli.

Pas in de zomer van 2016 besloot d’Z om op te nemen. Zijn mandaat was simpel. Een EP met muziek die zonder concessies was gemaakt. Hij koos vijf originele nummers met de Jazz-Funk-smaak waar hij zo van hield en ging rechtstreeks naar zijn favoriete producer, Raoul Soentken. De twee begonnen plannen te maken om de nummers op te nemen met behulp van enkele van de beste muzikanten van Nederland. In de beginfase van de reis was het duidelijk dat elk nummer een andere zanger vereiste, wat een uitdaging zou blijken te zijn die het duo met verve aanging. De deelname van Katie Léone (Incognito, Chaka Khan, The Brand New Heavies, Jocelyne Brown) tilde het project naar een hoger niveau. Er ontstond een buzz in de lokale muziekscene. Reacties als “Wat een aangename verrassing”, “Dit is een HOT-productie” en “Jullie klinken hier briljant op!” werden steeds weer gehoord. Nadat hij vier van de vijf nummers had opgenomen (met Freddi Lubitz, een Duitse zanger/kick-ass bassist, Ingmar Glerum, een Nederlands jong zang-/gitaartalent en Adriana Romijn, een bekende zangeres in Nederland) was er één nummer dat moeilijk te vinden bleek voor de juiste zangeres. Op zoek naar de perfecte match vroeg d’Z de Amerikaanse zangeres Sandra St Victor, voormalig zangeres van The Family Stand, al jarenlang achtergrondzangeres voor Chaka Khan en twee keer genomineerd voor een Grammy om haar soulvolle stem te lenen aan de titelsong “Connected”. Ze accepteerde en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis!

d’Z’s langverwachte album “Connected” verschijnt in het voorjaar van 2018. Met zijn vaak sociaal bewuste teksten en groove-gebaseerde nummers voelt d’Z de behoefte om contact te maken, te verbinden en – al is het maar voor een korte tijd – mensen een plek te geven om liefde, hoop en lichtheid te voelen.

Geschreven door Cor Winkels

Rate it

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Luister via mobiel
QR-Mobiel-luisteren
Artiest VD Week
Radio players

Nu Speelt
Logo-Gegevens

Nu Speelt:

0%